Paavon Perunasivu

HERTHA

LAJIKEKUVAUS

JALOSTAJA Agrico
EDUSTUS Kesko Oyj
ALKUPERÄ Hertha on peräisin risteytyksestä DHS 61-133-3 x KÖ 62-374.
KASVUAIKA Hertha on talviperunalajike. Sen varsisto tuleentuu suhteellisen hitaasti.
KASVUTAPA Varsisto on korkea ja hyvin peittävä. Varsi on ohuehko ja saattaa hyvissä kasvuoloissa pitkäksi kasvaessaan lakoutua loppukesästä.
SATOISUUS Herthan satoisuus on keskitasoa.
MUKULA Pyöreähkö ja hyvin matalasilmäinen. Mukulan kuori on bintjemäisen ohut ja kirkas. Keskikoko on suhteellisen iso. Ulkonäkö on lajikkeiden parhaimmistoa. Heikoissa kasvuoloissa, erityisesti perunaseitin iskiessä, mukulan ulkonäkö ja ulkoinen laatu saattaa heikentyä. Tärkkelyspitoisuus on aika korkea.
KEITTOLAATU Hertha on tyypiltään jauhoinen yleisperuna. Se pysyy suhteellisen hyvin koossa keitettäessä ja raaka- ja keittotummumista esiintyy harvoin. Maku on suhteellisen voimakas.
TAUDINKESTÄVYYS Herthalla on hyvä kestävyys Y-virusta vastaan. Samoin ruvenkestävyys on hyvä. Hertha on myöskin ankeroisenkestävä ja sen kestävyys maltokaarivirusta vastaan on hyvä. Rutonkestävyys on heikentynyt ja ruttoruiskutuksista täytyy nykyään huolehtia hyvin. Hertha on seitinarka, mikä saattaa heikentää huonoissa kasvuoloissa mukulan laatua. Hertha on myöskin arka tyvi- ja märkämädälle.
SADON KÄYTTÖ Hertha soveltuu ruokaperunaksi sekä kotitalouksiin että suurtalouskäyttöön.
VILJELYSUOSITUS Hertha soveltuu viljeltäväksi vyöhykkeillä I-IV, etenkin keveillä maalajeilla.

VILJELYTEKNIIKKA

MAALAJI Hertha soveltuu parhaiten keveille maille, kuten hiekkamaat ja karkeat hiedat. Jäykillä mailla mukula saattaa halkeilla ja kasvaa epämuotoiseksi.
SIEMEN Tyvimädänarkuuden vuoksi siemen täytyisi pitää polveutumiseltaan mahdollisimman nuorena. Siemenen seittipeittaus parantaa oleellisesti onnistumismahdollisuuksia Herthan viljelyssä.
IDÄTYS Siemenen idättäminen on sadon määrän ja laadun sekä tuleentumisen varmistamiseksi aina tarpeen meidän kasvuoloissamme. Herthalla idätys on erityisen tärkeää myöskin perunaseitin torjumiseksi.

Valo rajoittaa idun pituuskasvua. Valoidätyksellä idusta kehittyy vihreä ja sitkeä valoitu, joka kestää rikkoontumatta koneellisen istutuksen. Herthan pimeäitu on hyvin hauras ja valoidätys idun vahvistamiseksi on siksi erityisen tärkeää.

Lämpö säätelee itämisnopeutta. Hertha itää suhteellisen nopeasti. Riittävä idätysaika on noin 19 vuorokautta 15 asteessa. Idätysaikaa voidaan lyhentää antamalla siemenelle lämpösykäys korkeammassa lämpötilassa idätyksen alussa. Siementen ei tarvitse olla vielä siinä vaiheessa välttämättä valossa.

LANNOITUS Perunan typpilannoitustarve riippuu maalajin multavuudesta, vaihdellen välillä 50 kg/ha (rm, erm) - 70 kg/ha (vm, m).Eteläisimmässä osassa maata näitä lukuja voi korottaa noin 10 kg/ha.

Hertha ei vaadi mitään erityisiä normaalista poikkeavia lannoitustoimia.

ISTUTUS Suhteellisen tiheä istutus (20-22 cm) takaa mahdollisimman tasaisen mukulan laadun.
SADETUS Sadettaminen on yksi kaikkein tuottoisimmista panostuksista, mitä perunalle yleensä kannattaa tehdä.

Jos sadetuksella halutaan samalla torjua perunarupea, se tulisi aloittaa juuri ennen mukulanmuodostuksen alkua, Herthalla juhannuksen tienoilla.

Suhteellisen tiheä sadetus pienehköin kerta-annoksin antaa parhaan tuloksen ja torjuu myöskin tehokkaimmin perunaruven. Noin 25 millimetrin kertasadetusta käytettäessä läpäisevät maat tulisi sadettaa viikon välein. Hyvin vettä pidättävillä lohkoilla sadetuskertojen väli voi olla 10 päivää. 4-5 millin sade siirtää seuraavaa sadetuskertaa päivällä eteenpäin. .

RUTONTORJUNTA Herthan rutonkestävyys on keskitasoa.

Ensimmäinen ruiskutus suoritetaan ennen varsiston sulkeutumista, jolloin myöskin alalehdet saadaan suojattua. Ensimmäisellä ja toisella ruiskutuskerralla suositeltava aine on systeeminen Tattoo, jonka vaikutus säilyy pari viikkoa. Kolmannella ja mahdollisella neljännellä ruiskutuskerralla suositeltava aine on Shirlan.

NOSTO Jos ruttoa ilmestyy ruiskutuksista huolimatta kasvustoon ennen nostoa, varsisto tulisi hävittää kemiallisesti (murskaus + Reglone) noin viikkoa ennen noston aloittamista. Muutoin lehdissä oleva ruttosaastunta saattaa tartuttaa nostokoneessa mukulat ja aiheuttaa rutto-ongelmia varastoidussa sadossa.
VARASTOINTI Varastoon tuotu peruna tuuletetaan kuivaksi muutamassa päivässä suhteellisen suurilla ilmamäärillä (80-100 m3 ilmaa perunatonnia kohti tunnissa). Sen jälkeen tuuletus pudotetaan minimiin turhien haihtumistappioiden estämiseksi. Herthan alkukuivatus on erityisen tärkeää, jotta mahdollinen tyvimätäbakteerin aiheuttama märkämätä ei lähde liikkeelle varastossa

Kolhujen nopean korkkiutumisen edistämiseksi perunoita lämpökäsitellään kuivatuksen jälkeen. Noin kaksi viikkoa 15 asteessa on riittävä aika.

Ulkoilman viilennyttyä riittävästi varaston lämpötila pudotetaan 3,5-4,0 asteeseen. Lämpötila pyritään pitämään tasaisena tuulettamalla varastoa tarvittaessa.