Laitteen kokoaminen Laite koostuu metallikorista ja
kellukkeella varustetusta varsiosasta,
jonka sisällä on paperinen
mitta-asteikko. Korin ripustuskoukku
kierretään kellukkeen alla olevaan
reikään. Varsioasan päässä oleva
korkki täytyy pitää paikallaan
mittauksia suoritettaessa. Lisäksi
laitteeseen kuuluu metallisauva, jota
käytetään kalibroinnin
suorittamisessa.
|
|
Tärkkelyksen
mittaukseen tarvitaan riittävän suuri,
syvä vesiastia, minimisyvyys
vähintään korin ja varsiosan
kokonaispituus. Mittauksissa käytetään
mahdollisimman tarkkaan 10-asteista
vettä. Hanki 0,1 asteen tarkkuudella
näyttävä lämpömittari. |
|
Kalibrointi Ennen tärkkelysmittausten
aloittamista laite täytyy kalibroida.
Kalibrointi suoritetaan
siten, että laite upotetaan veteen
metallisauva korissa ja varsiosan
muoviputken sisällä olevaa paperia
siirretään pystysuunnassa, kunnes
paperissa olevan asteikon lukema 1.070
sattuu tarkasti veden pinnan tasalle. Jos
putken "vara" ei riitä, putken
sisällä olevien muovipalasten
määrää vähennetään.
|
|
|
|
Ominaispainon
mittaaminen Pese
perunat puhtaiksi ennen mittausta
|
|
Aseta tyhjään koriin
tarkalleen 3660 g kosteita
perunoita. Jos käytät kuivia perunoita,
määrä on 1 % pienempi, eli 3632 g. Punnitusta varten tarvitset
tarkan vaakan. Punnitus onnistuu
helpoimmin, jos käytössä on taarattava
vaaka, joka ensin taarataan tyhjän korin
kanssa.
|
|
Tarkan perunamäärän
saavuttamiseksi viimeistä perunasta voi
joutua veistämään paloja. |
|
Kori on melko harva,
ilmeisesti tehty isoja amerikkalaisia
perunoita varten. Asettele siksi isoimpia
mukuloita korin reunoille, jotta
pienemmät eivät vierähdä raoista
saavin pohjalle upotettaessa koria
veteen. Käytä vain terveen näköisiä
perunoita. Esimerkiksi ruttoisuus
pudottaa tärkkelyspitoisuutta. Halkaise
isoimmat mukulat, jos epäilet niiden
olevan onttoja keskeltä. |
|
Ripusta kori
perunoineen koukkuun ja upota laite
veteen. |
|
Heilumisen
tasaannuttua lue vedenpinnan tasalla
oleva ominaispainolukema samalta
asteikolta, jota käytit kalibroinnissa.
Varressa olevasta toisesta asteikosta ei
tarvitse välittää. Se kertoo suoraa
erän kuiva-ainepitoisuuden, mutta me
haluamme tietää ominaispainoa vastaavan
tärkkelyspitoisuuden. |
|
Ominaispainon
muuntaminen tärkkelyspitoisuudeksi Katso ominaispainolukemaa
vastaava tärkkelyspitoisuus liitteenä
olevasta taulukosta. Ominaispainoasteikon lukemat
muuntuvat tärkkelyspitoisuuksiksi siten,
että ominaispainon muuttuessa yhden
tuhannesosan (kahden viivan väli),
tärkkelyspitoisuus muuttuu yleensä 0,2
%-yksikköä, joidenkin välien kohdalla
0,3 %-yksikköä.
|
|
Huom! Muista, että jokaista
perunaerää kohti täytyy tehdä useita
erillisiä mittauksia erän eri osista ja
erän luotettava keskitärkkelys saadaan
näiden mittausten keskiarvona.
|
|