JALOSTAJA |
Kulta
on Onni Pohjanheimon risteytysmateriaalista
K-ryhmän koetilalla valittu lajike. |
EDUSTUS |
Kesko
Oyj omistaa lajikkeen |
ALKUPERÄ |
Kulta
on peräisin risteytyksestä T5 x (Goldwährung x
Ella). T5 on Laatokan koillispuolelta
saksalaisten jäljiltä löytynyt lajike. Kullan
linjanumero on LH 152-80. |
KASVUAIKA |
Kulta
on virallisten kokeiden mukaan Sabinan ohella
aikaisin nykyisistä talviperunalajikkeista.
Käytännössä mukulasadon muodostuminen ei
kuitenkaan ole kovin joutuisaa. |
KASVUTAPA |
Kullan
kasvusto on keskikorkea. Kasvuston peittävyys on
aika hyvä. Varsiluku on pienehkö ja vartta
kohti laskettu mukulaluku iso. Kukan on väri on
punainen. Varsisto lakoutuu herkästi
varhaisperunamaisesti kasvukauden lopulla. |
SATOISUUS |
Kulta
jää satoisuudessa Bintjeä selvästi
heikommaksi. Se kärsii suhteellisen aikaisena
lajikkeena varsinkin loppukesän kuivuudesta,
mikä saattaa keskeyttää sen kasvun
suhteellisen varhain. |
MUKULA |
Kullan
mukula on pyöreä ja litteähkö. Kuori on
paksu, hieman rosoinen ja joskus verkkokuvioinen.
Kuori kiinnittyy aikaisin. Silmät ovat
suhteellisen matalat ja mukulan muoto tasainen.
Kuoren ja mallon väri on voimakkaan keltainen.
Tärkkelyspitoisuus on hyvin korkea. Mukulan tärkein
laatuominaisuus on erinomainen perunaruven kestävyys. Kulta
näyttäisi olevan tässä suhteessa koko
lajikevalikoiman paras.
Kullan ongelmaksi
on ilmennyt mukulan herkkä halkeilu. Halkeilua
aiheuttaa erityisesti perunaseitti, mutta myöskin vaihtelevat
kosteusolot
ja kovakourainen perunan nosto. Mukulan ulkoinen
ja sisäinen laatu on muutoin hyvä ja I-luokan
saanto sen ansiosta korkea.
|
KEITTOLAATU |
Kulta
on Pidon tapainen jauhoinen lajike. Rikkikiehuminen on
kuitenkin selvästi Pitoa vähäisempää.
Raakatummumista ei juuri esiinny, mutta
keittotummuminen on aika voimakasta. |
TAUDINKESTÄVYYS |
Kullalla
on monessa suhteessa mainio taudinkestävyys. Se
on ankeroisenkestävä (Ro1) ja sen
maltokaariviruksen sieto on lajikkeiden
parhaimmistoa. Perunaruven kestävyys on, kuten
edellä on todettu, erinomainen. Rutonkestävyys
on hyvää keskitasoa. Y-viruksen kestävyyskin
on ilmeisesti erinomainen. Kulta on varsin arka
perunaseitille. Seittisen kasvin mukulat
halkeilevat ja muodostuvat karkeakuorisiksi.
|
SADON KÄYTTÖ |
Kulta
on perinteisten suomalaisten makutottumusten
mukainen jauhoinen ruokaperuna. Kullasta saadaan
myöskin laadultaan erinomaista ranskanperunaa. |
VILJELYSUOSITUS |
Kulta
soveltuu viljelyyn vyöhykkeille I-IV. |
MAALAJI |
Kullan viljely onnistuu parhaiten
hikevillä maalajeilla, joiden kosteusolosuhteet
ovat mahdollisimman tasaiset. Kuivuudesta
kärsivillä lohkoilla viljelyä suositellaan
ainoastaan sadetuksen kanssa. Lohkoja, joilla on
esiintynyt runsaasti perunaseittiä edellisinä
vuosina, tulisi välttää. |
SIEMEN |
Kullan siemen on
Siemenperunakeskuksen alkuperää ja sitä on
melko runsaasti saatavilla tulevana keväänä
(1999). |
IDÄTYS |
Perunansiemen kannattaa meidän
viljelyoloissamme aina idättää riittävän
satoisuuden ja tuleentumisen varmistamiseksi.
Myöskin suhteellisen hitaasti mukulasatoa
muodostava Kulta hyötyy suuresti idätyksestä. Valo
rajoittaa idun pituuskasvua. Valoidätyksellä
idusta kehittyy vihreä ja sitkeä valoitu, joka
kestää rikkoontumatta koneellisen istutuksen.
Lämpö säätelee itämisnopeutta. Idätysajan
pituus riippuu käytetystä lämpötilasta.
Kullan
siemen itää useimpia muita lajikkeita
hitaammin. Kulta vaatiikin siksi suhteellisen
pitkää idätystä. Sopiva idätysaika on noin
21 vuorokautta 15 asteessa. Idätysaikaa voidaan
lyhentää antamalla siemenelle lämpösykäys
korkeammassa lämpötilassa idätyksen alussa.
Siementen ei tarvitse olla vielä siinä
vaiheessa välttämättä valossa.
|
LANNOITUS |
Perunan typpilannoitustarve riippuu
maalajin multavuudesta, vaihdellen välillä 50
kg/ha (rm, erm) - 70 kg/ha (vm,
m).Eteläisimmässä osassa maata näitä lukuja
voi korottaa noin 10 kg/ha. Suhteellisen
aikaisin tuleentuvana lajikkeena Kulta vaatii
hyvään sadonmuodostukseen muita lajikkeita
voimakkaamman typpilannoituksen (10-20 kg/ha
enemmän).Luontaisesti korkea tärkkelyspitoisuus
antaa mahdollisuuden lannoitustason nostamiseen
ilman että keittolaatu kärsii.
Runsas
kaliumlannoitus on keittotummumisen torjumiseksi
tarpeen. (Maan kaliumtilasta riippuen 150-250
kg/ha)
|
ISTUTUS |
Riittävän mukulakoon
saavuttamiseksi Kulta tulisi istuttaa
suhteellisen harvaan, noin 30-35 sentin
taimivälillä. Siemenen peittaus (Moncutilla) on
erittäin suositeltavaa, varsinkin, jos
käyttää omaa, kerran lisättyä siemenkantaa.
Peittaus on täysin välttämätön toimenpide,
jos siemenessä on merkkejä seittirupisuudesta. |
SADETUS |
Sadettaminen on yksi kaikkein
tuottoisimmista panostuksista, mitä perunalle
yleensä kannattaa tehdä. Kulta vaatii
onnistuakseen useimpia muita lajikkeita
tasaisemmat kosteusolosuhteet. Suhteellisen
myöhään aloitettu sadetus lisää mukulakokoa.
Kun myöskään ruventorjunta ei Kullalla
edellytä kovin aikaista sadetuksen aloitusta,
voi sitä hyvällä syyllä myöhäistää hieman
normaalista. Kullan sadetus tulisi aloittaa
heinäkuun alussa.
Suhteellisen
tiheä sadetus pienehköin kerta-annoksin antaa
parhaan tuloksen ja torjuu myöskin tehokkaimmin
perunaruven. Noin 25 millimetrin kertasadetusta
käytettäessä läpäisevät maat tulisi
sadettaa viikon välein. Hyvin vettä
pidättävillä lohkoilla sadetuskertojen väli
voi olla 10 päivää. 4-5 millin sade siirtää
seuraavaa sadetuskertaa päivällä eteenpäin.
|
RUTONTORJUNTA |
Kullan rutonkestävyys on
kohtalainen. Varsistoon saattaa muodostua ruttoa,
mutta mukularutto on harvinaista. Ensimmäinen
ruttoruiskutus suoritetaan ennen varsiston
sulkeutumista, jolloin myöskin alalehdet saadaan
suojattua.
|
NOSTO |
Kullan kuori on paksu ja kiinnittyy
varhain. Koska Kullan sadon määrä kuitenkin
lisääntyy vielä suhteellisen myöhään
syksyllä, sen nostoon on turhaa rynnätä
kaikkein ensimmäisenä. Kullalla on
ilmeisesti taipumusta nostossa tapahtuvaan
mukulan halkeiluun. Lämmin korjuusää on
ensiarvoisen tärkeää halkeilun torjumiseksi.
Mukulan pyöreydestä johtuen se pyrkii
vierimään herkästi, mikä saattaa hieman
lisätä pikkukolhujen riskiä.
|
VARASTOINTI |
Varastoon tuotu peruna tuuletetaan
kuivaksi muutamassa päivässä suhteellisen
suurilla ilmamäärillä (80-100 m3 ilmaa
perunatonnia kohti tunnissa). Sen jälkeen
tuuletus pudotetaan minimiin turhien
haihtumistappioiden estämiseksi. Kolhujen
nopean korkkiutumisen edistämiseksi perunoita
lämpökäsitellään kuivatuksen jälkeen. Kaksi
viikkoa 15 asteessa on riittävä aika.
Ulkoilman
viilennyttyä riittävästi varaston lämpötila
pudotetaan 3,5-4,0 asteeseen. Lämpötila
pyritään pitämään tasaisena tuulettamalla
varastoa tarvittaessa.
|