Amazone kohentaa varhaisperunan mainetta - Hyvästit vesiperunalle...

Ahvenniemi, P. Maatilan Pirkka 1992(6):38-39.


Varhaisperunan laadun koheneminen on tällä haavaa yksi keskeisimmistä yleistä perunan laatua parantavista tekijöistä. Suurin syy varhaisperunan huonoon laatuun on lajikkeiden luontaisesti matala tärkkelyspitoisuus. Kun varhaisperunaa lisäksi yleensä nostetaan keskenkasvuisena, jolloin tärkkelyspitoisuus on vielä normaaliakin matalampi, seurauksena ei juuri voi olla muuta kuin vesiperunaa.

Sadon kypsymättömyydestä seuraa lisäksi se, että kuori rikkoontuu pahasti koneellisessa nostossa. Vesi haihtuu rikkoontuneen pinnan läpi nopeasti ja mukula nahistuu parissa päivässä. Rikkoutuneen kuoren tilalle kasvaa uusi tumma kuori ja myöskin mukulan ulkonäkö menee näin pilalle

Amazone palauttaa varhaisperunan nautintoaineeksi

Uusi hollantilainen lajike Amazone on nyt tuonut huomattavan lievityksen huonon kesäperunan aiheuttamaan tuskaan. Amazonen erinomainen avu on siinä, että sen tärkkelyspitoisuus on koko kesän ajan selvästi, noin 2 %-yksikköä, parempi kuin muilla varhaisperunoilla. Hyvän tärkkelyspitoisuuden ansiosta Amazonen jauhoisuus on koko kesän ajan aivan omaa luokkaansa. Amazonen myötä vesiperunan syönti päättyy.

Amazonen hyvä, tasainen ulkonäkö (Kuva 1) on sille erinomainen lisävaltti. Mukula on pitkänsoikea ja hyvin matalasilmäinen. Kuori on hyvin kirkas ja mukulakoko on tasainen. Koska Amazone on runsasmukulainen, sen mukulakoko ei yllä aivan Timon ja Ostaran tasolle. Niinpä Amazone tuottaa myyntikelpoista satoa alkukesästä näitä hitaammin.

Amazonen kokonaissato jää syksyn edetessä jälkeen Timosta ja Ostarasta, mutta tasainen mukulakoko takaa, että koko sato on syksyyn asti kokonsa puolesta kauppakelpoista. Niinpä Amazonessa on ruokaperunakokoista 35-55 millimetrin satoa loppukesällä aivan yhtä paljon kuin Ostarassakin Koska kesäperuna myydään yleensä ilman mekaanista kokolajittelua, on ylisuurien perunoiden puuttuminen sadosta loppukesästä merkittävä laatuetu Amazonelle.

Amazone hyväksyttiin viralliseen lajikeluetteloon viime keväänä. Se on ollut jo parin vuoden ajan hyvällä menestyksellä käytännön mittakaavan koeviljelyssä. Ne suhteellisen vähäiset määrät Amazonea, jotka ovat tähän mennessä ehtineet kuluttajan pöytään asti, on otettu erittäin hyvin vastaan. Jauhoisuutensa puolesta Amazone on muistuttanut koko kesän ajan lähinnä jauhoista talviperunaa.

Amazonen siementä on tulevana keväänä myynnissä jo huomattavia määriä, mutta ei kuitenkaan kysyntää vastaavasti. Niinpä kannattaisi jo nyt alkaa miettiä siemenen saantia kevääksi -94. Paras tapa turvata Amazonen saatavuus on tehdä siemenperunan K-ennakkotilaussopimus, jolloin saa ehdottomasti kilolleen tilaamansa määrän.

Viljelytekniikka on jo hallinnassa

Varhaiperunanomaisesti viljeltyä Amazonea pääsee nostamaan suhteellisen aikaisin, jo heinäkuun alkupuolella. Se edellyttää luonnollisesti hyvää esi-idätystä. Varhaisperunan kehitykselle olisi lisäksi eduksi, jos siemen nostettaisiin itämään jo tammikuulla viikon ajaksi. Tällä tavoin mukulan kärkisilmun vallitsevuus, apikaalidominanssi, pysyy pitemmälle kevääseen voimassa ja hidastaa muiden silmujen heräämistä. Kevään lopullisessa idätyksessä siemeneen kehittyy tällöin vähemmän ituja ja sen seurauksena vähemmän varsia ja varsiin nopeammin isoja mukuloita.

Koska Amazone on hyvin jauhoinen lajike, saattaa mukuloiden rikkikiehuminen muodostua loppukesästä ongelmaksi. Suhteellisen voimaperäinen viljely vähentää rikkikiehumista ja on siksi Amazonelle hyödyksi. Varsinkin runsas kaliumlannoitus vähentää rikkikiehumista. Myöskin maaperän mangesiumvaroista täytyisi pitää huolta. Mangesiumin lisäys siirtää varsiston tuleentumista ja lisää kasvupäiviä, jolloin sadonmuodostus paranee.

Taudinkestävyydessä hyvää ja huonoa

Amazone on ankeroisenkestävä ja sillä on hyvä kestävyys myöskin virustauteja vastaan. Siemenkannat eivät siksi taannu kovin nopeasti. Sen sijaan Amazone on varsin arka lehti- ja mukularutolle. Rutto ilmestyy kasvustoon yleensä vasta elokuun puolella, joten sitä ennen nostettavaksi suunniteltuja eriä ei kannata lainkaan ruiskuttaa.

Elokuulla nostettavat kasvustot tulisi ruiskuttaa normaalisti heinäkuun puolivälissä esimerkiksi maneballa ja myöhemmin tarpeen vaatiessa kuprijauheella, jonka varoaika on muista rutontorjunta-aineista poiketen lyhyt, vain yksi vuorokausi.

Jos varsistoon tulee kaikesta huolimatta ruttoa, varsisto täytyisi hävittää kemiallisesti Reglonella. Muutoin rutto saattaa siirtyä nostovaiheessa lehdistä mukuloihin ja pilata ne täysin varastossa. - Perunarupea Amazone saa hieman Ostaraa herkemmin, mutta ei kuitenkaan siinä määrin, että siitä tulisi ongelmaa varhaisperunan viljelyyn soveltuvilla lohkoilla.

Kesäperunana parhaimmillaan

Parhaan hyödyn Amazonen laadusta saa, kun sen käyttää kesällä suoraan pellolta. Amazonen malto on jauhoinen eikä se tummu mainittavasti keitettynä. Kylmävarastoinnissa se sokeroituu muita lajikkeita vähemmän. Siksi sitä käytetään myös perunalastujen ja ranskanperunan raaka-aineena.

Amazonen keitto-ohje

Pese vastanostetut Amazonet varovasti pehmeällä harjalla. Vältä heikon kuoren irrottamista, koska peruna on maukkaimmillaan kuorineen. Loppukesästä keitä Amazone mieluiten vihannestenkeittoritilän päällä niin, että vain alimmat mukulat koskettavat veteen. Tällä tavoin höyryssä keitettynä keittoaika on hieman pitempi, mutta jauhoisetkaan mukulat eivät hajoa. Perunat ovat kypsiä 15-20 minuutin kuluttua. Kaada vesi pois ja anna perunoiden kuivua hieman ennen tarjoilua.


Palaa