|
Maltokaariviroosi
Taudinaiheuttajat: PMTV eli perunan moptop -virus
Merkitys
- Maltokaariviroosi on noussut viimeisen
viidentoista vuoden aikana Y-viroosin
ohella merkittävimmäksi perunan
virustaudiksi.
- Tauti pilaa, muista virustaudeista
poiketen, mukulan laadun.
- Tautia esiintyy erityisen yleisesti
tärkkelysperunan tuotannossa, johon se
levisi ilmeisesti jo 70-luvulla, kun
tärkkelysteollisuuden valtalajikkeen
Saturnan siementuotanto ei ollut
hallinnassa.
- Pahinta haittaa se aiheuttaa nykyään
perunalastun raaka-aineen tuotannossa,
jossa valtalajikkeena on juuri Saturna,
jossa taudinoireet näkyvät hyvin
voimakkaina.
Oireet
- Maltokaariviroosi aiheuttaa nimensä
mukaisesti mukulaan kaarimaisia tai
rengasmaisia maltoviotuksia.
- Sairaasta siemenestä kasvaneen kasvin
lehdet muodostavat kiinteän
lehtisykerön, josta tauti on saanut
kuvaavan englanninkielisen nimensä
(moptop).
Vaikutus kasvissa
Taudin säilyminen ja
leviäminen
- Virus elää perunamaassa asustavan ja
perunan kuorirokkoa aiheuttavan Spongospora
subterranea - sienen kanssa
symbioosissa. Se saattaa säilyä jopa
yli vuosikymmenten sienen kestoitiöiden
kätkössä perunamaassa. Kestoitiöt
muodostavat kosteassa maassa
parveiluitiöitä, jotka tartuttavat
perunan mukuloita ja levittävät samalla
maltokaariviroosin niihin.
- Tauti etenee mukulan solukossa, kunnes
perunaonnistuu eristämään viruksen
tartuttaman mallon osan korkkisolukolla.
Korkkisolukko näkyy taudille
tyypillisinä ruskeina kaarina.
Maltokaariviroosia sietävillä
lajikkeilla korkkisolukkoa ei muodostu ja
mukula näyttää täysin terveeltä.
- Viroosi leviää uusille peltolohkoille
sairaassa siemenessä ja sen mukana
kulkeutuvassa maa-ainekseksessa.
Taudille otolliset
ympäristöolot
- Maltokaariviroosia esiintyy perunassa
runsaimmin märkien kesien jälkeen.
Märät olosuhteet hyödyttävät
virustaudin kyytipoikaa, Spongospora-sientä.
- Epätasainen varastolämpötila
"pumppaa" taudin esiin
mukulassa.
Viljelytekninen torjunta
- Lohkot, joilla ei esiinny
maltokaariviroosia, täytyisi suojella
tartunnalta. Se onnistuu vain
käyttämällä johdonmukaisesti
tervettä siementä, joka on tuotettu
tiloilla, joissa tautia ei esiinny.
- Maltokaariviroosin saastuttamilla
lohkoilla voidaan perunan viljelyä
jatkaa, kunhan käytetään lajikkeita,
joissa taudinoireet eivät näy.
- Perunan lämpökäsittely suhteellisen
korkeassa lämpötilassa heti noston
jälkeen ja varastointi hyvin tasaisessa
lämmössä estää mukulaoireiden
puhkeamista.
Kemiallinen torjunta
- Kemiallisia torjuntatoimia ei
varsinaisesti ole.
|
|