Paavon Perunasivu

Maltokaariviroosi

Taudinaiheuttajat: PMTV eli perunan moptop -virus

Merkitys

  • Maltokaariviroosi on noussut viimeisen viidentoista vuoden aikana Y-viroosin ohella merkittävimmäksi perunan virustaudiksi.
  • Tauti pilaa, muista virustaudeista poiketen, mukulan laadun.
  • Tautia esiintyy erityisen yleisesti tärkkelysperunan tuotannossa, johon se levisi ilmeisesti jo 70-luvulla, kun tärkkelysteollisuuden valtalajikkeen Saturnan siementuotanto ei ollut hallinnassa.
  • Pahinta haittaa se aiheuttaa nykyään perunalastun raaka-aineen tuotannossa, jossa valtalajikkeena on juuri Saturna, jossa taudinoireet näkyvät hyvin voimakkaina.

Oireet

  • Maltokaariviroosi aiheuttaa nimensä mukaisesti mukulaan kaarimaisia tai rengasmaisia maltoviotuksia.

  • Sairaasta siemenestä kasvaneen kasvin lehdet muodostavat kiinteän lehtisykerön, josta tauti on saanut kuvaavan englanninkielisen nimensä (moptop).

Vaikutus kasvissa

  •  

Taudin säilyminen ja leviäminen

  • Virus elää perunamaassa asustavan ja perunan kuorirokkoa aiheuttavan Spongospora subterranea - sienen kanssa symbioosissa. Se saattaa säilyä jopa yli vuosikymmenten sienen kestoitiöiden kätkössä perunamaassa. Kestoitiöt muodostavat kosteassa maassa parveiluitiöitä, jotka tartuttavat perunan mukuloita ja levittävät samalla maltokaariviroosin niihin.
  • Tauti etenee mukulan solukossa, kunnes perunaonnistuu eristämään viruksen tartuttaman mallon osan korkkisolukolla. Korkkisolukko näkyy taudille tyypillisinä ruskeina kaarina. Maltokaariviroosia sietävillä lajikkeilla korkkisolukkoa ei muodostu ja mukula näyttää täysin terveeltä.
  • Viroosi leviää uusille peltolohkoille sairaassa siemenessä ja sen mukana kulkeutuvassa maa-ainekseksessa.

Taudille otolliset ympäristöolot

  • Maltokaariviroosia esiintyy perunassa runsaimmin märkien kesien jälkeen. Märät olosuhteet hyödyttävät virustaudin kyytipoikaa, Spongospora-sientä.
  • Epätasainen varastolämpötila "pumppaa" taudin esiin mukulassa.

Viljelytekninen torjunta

  • Lohkot, joilla ei esiinny maltokaariviroosia, täytyisi suojella tartunnalta. Se onnistuu vain käyttämällä johdonmukaisesti tervettä siementä, joka on tuotettu tiloilla, joissa tautia ei esiinny.
  • Maltokaariviroosin saastuttamilla lohkoilla voidaan perunan viljelyä jatkaa, kunhan käytetään lajikkeita, joissa taudinoireet eivät näy.
  • Perunan lämpökäsittely suhteellisen korkeassa lämpötilassa heti noston jälkeen ja varastointi hyvin tasaisessa lämmössä estää mukulaoireiden puhkeamista.

Kemiallinen torjunta

  • Kemiallisia torjuntatoimia ei varsinaisesti ole.