JALOSTAJA |
Svalöf
Weibull Ab |
EDUSTUS |
Kesko
Oyj |
ALKUPERÄ |
Rosamunda
on peräisin risteytyksestä (Robusta x Dr
McIntosh) x Gineke. |
KASVUAIKA |
Rosamunda
on talviperunalajike ja sen aikaisuus on
talviperunalajikkeeksi melko hyvä. |
KASVUTAPA |
Keskikorkea
varsisto. Väljässä kasvustossa Rosamunda
muodostaa poikkeuksellisen runsaasti sivuversoja.
Mukulaluku on pienehkö. |
SATOISUUS |
Rosamundan
satoisuus on hyvää tasoa. Se muodostaa Idolen
ja Herthan ohella eniten isoja (>55 mm)
mukuloita. |
MUKULA |
Pitkänsoikea
ja punakuorinen, isokokoinen. Mukula saa kuivissa
ja lämpimissä oloissa herkästi ruskean
keskustan ja isoimmat saattavat kasvaa ontoiksi.
Vihertyneiden havaitseminen on vaikeaa.
Tärkkelyspitoisuus on Bintjen ja Matildan
tärkkelyspitoisuuksien välissä. |
KEITTOLAATU |
Rosamunda
on tyypiltään jauhoinen yleisperuna. Se ei
juurikaan raakatummu, mutta keittotummumista
saattaa ilmetä. |
TAUDINKESTÄVYYS |
Rosamundan
kestävyys Y-virusta vastaan on hyvä.
Perunaruton ja rutonkestävyys on kohtalainen.
Rosamunda on arka perunaseitille. Myöskin
harmaahilsettä saattaa esiintyä runsaahkosti. |
SADON
KÄYTTÖ |
Rosamunda
on parhaimmillaan uuniperunana, mutta soveltuu
myöskin muuhun kotitalous- ja
suurtalouskäyttöön. |
VILJELYSUOSITUS |
Rosamunda
soveltuu viljelyvyöhykkeille I-IV. |
MAALAJI |
Rosamundan
viljely onnistuu kaikilla Perunanviljelyyn
soveltuvilla mailla. |
SIEMEN |
Siemenen
seittipeittaus on Rosamundan viljelyssä
suositeltavaa. |
IDÄTYS |
Siemenen
idättäminen on sadon määrän ja laadun sekä
tuleentumisen varmistamiseksi aina tarpeen
meidän kasvuoloissamme. Valo rajoittaa idun pituuskasvua.
Valoidätyksellä idusta kehittyy vihreä ja
sitkeä valoitu, joka kestää rikkoontumatta
koneellisen istutuksen. Lämpö säätelee
itämisnopeutta.
Rosamundan
itämisnopeus on keskirasoa. Riittävä
idätysaika on noin 20 vuorokautta 15 asteessa.
Idätysaikaa voidaan lyhentää antamalla
siemenelle lämpösykäys korkeammassa
lämpötilassa idätyksen alussa. Siementen ei
tarvitse olla vielä siinä vaiheessa
välttämättä valossa.
|
LANNOITUS |
Perunan
typpilannoitustarve riippuu maalajin
multavuudesta, vaihdellen välillä 50 kg/ha (rm,
erm) - 70 kg/ha (vm, m).Eteläisimmässä osassa
maata näitä lukuja voi korottaa noin 10 kg/ha. Rosamunda ei vaadi mitään
erityisiä normaalista poikkeavia
lannoitustoimia.
|
ISTUTUS |
Uuniperunaksi
tarkoitetut erät tulisi istuttaa riittävän
harvaan, noin 30-35 sentin istutusvälillä. Rosamundan mukulat kasvavat
suhteellisen pinnassa ja isot mukulat saattavat
työntyä ulos penkistä. Vihertymisen
estämiseksi Rosamundan istutussyvyyden tulisi
olla muita lajikkeita suurempi.
|
SADETUS |
Sadettaminen
on yksi kaikkein tuottoisimmista toimenpiteistä,
mitä perunalle yleensä kannattaa tehdä.
Sadetuksella aikaansaatava tasainen kosteus on
tärkeätä myös mallon virheettömän laadun
takaamiseksi. Mukula altistuu onttoudelle tai
mukulan keskustan ruskolaikulle suhteellisen
varhaiseen kasvuvaiheeseen sattuvan kuivuuden
seurauksena. Jos sadetuksella halutaan samalla
torjua perunarupea, se tulisi aloittaa juuri
ennen mukulanmuodostuksen alkua, Rosamundalla
juhannuksen tienoilla.
Suhteellisen
tiheä sadetus pienehköin kerta-annoksin antaa
parhaan tuloksen ja torjuu myöskin tehokkaimmin
perunaruven. Noin 25 millimetrin kertasadetusta
käytettäessä läpäisevät maat tulisi
sadettaa viikon välein. Hyvin vettä
pidättävillä lohkoilla sadetuskertojen väli
voi olla 10 päivää. 4-5 millin sade siirtää
seuraavaa sadetuskertaa päivällä eteenpäin.
|
RUTONTORJUNTA |
Rosamundan
rutonkestävyys on hyvää keskitasoa. Ensimmäinen ruiskutus
suoritetaan ennen varsiston sulkeutumista,
jolloin myöskin alalehdet saadaan suojattua.
Ensimmäisellä ja toisella ruiskutuskerralla
suositeltava aine on systeeminen Tattoo, jonka
vaikutus säilyy pari viikkoa. Kolmannella ja
mahdollisella neljännellä ruiskutuskerralla
suositeltava aine on Shirlan.
|
NOSTO |
Isot
mukulat viottuvat herkästi, joten
hellävaraiseen nostoon tulisi kiinnittää
erityistä huomiota. Jos ruttoa ilmestyy ruiskutuksista
huolimatta kasvustoon ennen nostoa, varsisto
tulisi hävittää kemiallisesti (murskaus +
Reglone) noin viikkoa ennen noston aloittamista.
Muutoin lehdissä oleva ruttosaastunta saattaa
tartuttaa nostokoneessa mukulat ja aiheuttaa
rutto-ongelmia varastoidussa sadossa.
|
VARASTOINTI |
Varastoon
tuotu peruna tuuletetaan kuivaksi muutamassa
päivässä suhteellisen suurilla ilmamäärillä
(80-100 m3 ilmaa perunatonnia kohti tunnissa).
Sen jälkeen tuuletus pudotetaan minimiin turhien
haihtumistappioiden estämiseksi. Kolhujen nopean
korkkiutumisen edistämiseksi perunoita
lämpökäsitellään kuivatuksen jälkeen. Noin
kaksi viikkoa 15 asteessa on riittävä aika. .
Ulkoilman
viilennyttyä riittävästi varaston lämpötila
pudotetaan 3,5-4,0 asteeseen. Lämpötila
pyritään pitämään tasaisena tuulettamalla
varastoa tarvittaessa.
|