JALOSTAJA |
Svalöf
Weibull Ab |
EDUSTUS |
Kesko
Oyj |
ALKUPERÄ |
Sabina
on peräisin risteytyksestä SvL 54090.10 x
Stately. |
KASVUAIKA |
Sabina on
talviperunalajike. Se on talviperunalajikkeista
kaikkein aikaisimpia. |
KASVUTAPA |
Sabinan
varsisto on matalahko. |
SATOISUUS |
Sadon
määrä jää selvästi jälkeen Bintjestä.
Toisaalta vähäisten mukulan laatuvikojen vuoksi
käyttökelpoisen sadon osuus kokonaissadosta on
iso. |
MUKULA |
Pyöreänsoikea
ja matalasilmäinen. Mukulan kuori on kirkas.
Sabina on runsasmukulainen ja mukulan keskikoko
on siksi pienehkö. Isoja mukuloita muodostuu
vähän. Tärkkelyspitoisuus on selvästi
Bintjeä korkeampi. |
KEITTOLAATU |
Sabina
on tyypiltään jauhoinen yleisperuna. Sen
keittoaika on pitempi kuin useimmilla muilla
lajikkeilla, mutta myöskään
rikkikiehumistaipumusta ei toisaalta ole. Maku on
mieto ja makuvirheet harvinaisia. Sabina saattaa
joskus eräkohtaisesti raakatummua, mutta
keittotummumista ei esiinny. Sabina makeutuu
kylmävarastoinnissa, joten perunan
lämmittäminen ennen käyttöä sokerin
hävittämiseksi on suositeltavaa. |
TAUDINKESTÄVYYS |
Sabinalla
on erinomainen ruvenkestävyys. Se on myöskin
hyvin kestävä bakteeritauteja vastaan, joten
tyvimätää ja märkämätää esiintyy harvoin.
Toisaalta Sabina on hyvin arka perunarutolle,
Y-virukselle ja perunaseitille. Myöskin
maltokaariviroosia saattaa esiintyä. |
SADON
KÄYTTÖ |
Sabina
soveltuu ruokaperunaksi sekä kotitalouksiin
että suurtalouskäyttöön. Lisäksi siitä
saadaan erinomaista ranskanperunaa. |
VILJELYSUOSITUS |
Sabina
soveltuu viljeltäväksi koko maassa. Perunaruton
ja Y-viruksen arkuuden vuoksi viljely on
kuitenkin riskialtista eteläisimmässä osassa
Suomea. |