Tyvimätä
Taudinaiheuttaja: Pectobacterium- ja Dickeya-bakteerit
Pohjoisissa viileissä olosuhteissa tyvimätää aiheuttaa
normaalisti Pectobacterium atrosepticum -
bakteeri. Poikkeuksellisen lämpiminä kesinä myös Dickeya-lajien
bakteerit voivat aiheuttaa vakavaa tuhoa. Lämpimissä
olosuhteissa myös Pectobacterium carotovorum
-bakteeri voi aiheuttaa tyvimätää, vaikka se useimmiten
esiintyykin vain varastoidun perunan mädättäjänä.
Merkitys
- Aiheuttaa nykyään harvoin merkittäviä
sadonalennuksia.
- Runsaana esiintyessään heikentää
varastoinninkestävyyttä.
Varastoidussa mukulassa esiintyessään
tautia kutsutaan märkämädäksi.
- On usein muoviin pakatun kesäperunan ongelma-
- Aiheuttaa ongelmia siementuotannossa.
Oireet
Bakteeri tunkeutuu kasviin yleensä
siemenmukulasta käsin, mädättää
varren tyven ja katkaisee johtosolukot (yläkuva).
Kasvin yksittäiset varret tai koko kasvi
kuolee. Kasvu pysähtyy, lehdet menettävät nestejännityksensä,
kellastuvat ja kuihtuvat pois. Jos siemenmukula ja siinä
olevat idut mätänevät nopeasti seurauksena on aukko
kasvustossa.
Bakteerit tunkeutuvat uusiin mukuloihin
maavarsien kautta ja mädättävät
niitä (alakuva, oikeanpuoleinen mukula). Dickeya
Taudin säilyminen ja
leviäminen
Tauti siirtyy kasvukaudesta toiseen
pääasiassa siemenperunassa. Se on
siis yleensä piilevänä saastuntana
terveeltä näyttävän siemenmukulan
pinnan korkkihuokosissa ja kolhuissa tai
napapäästä mukulan sisään
tunkeutuneena.
Tauti mädättää maassa siemenmukulan
ja bakteerit leviävät uuden
perunakasvin varsiin ja maavarsia pitkin
uusiin mukuloihin. Bakteereja siirtyy
myöskin maan kautta siemenmukulasta
uusien mukuloiden pinnalle piileväksi
tartunnaksi.. Jos korkkihuokoset ovat märkyyden
seurauksena auki, bakteerit työntyvät niihin, samoin kuin
nostossa syntyneihin kolhuihin.
Kosteissa olosuhteissa varastossa,
pakkauksessa tai vasta seuraavana kesänä käytettäessä
perunaa siemenperunana korkkihuokosissa tai kolhuissa
piilevä tartuke voi aktivoitua ja mädättää mukulan.
Tauti leviää puhtaisiin eriin
tehokkaasti koneide välityksellä.
Lajittelussa pienikin määrä
tyvimädän mädättämiä mukuloita
riittää saastuttamaan koko perunaerän.
Siementuotannossa ensitartunta saattaa
saapua ilman kautta aerosolina tai
hyönteisten mukana. Aerosoli saattaa päästä
kasviin varsiston
viotuskohdista, joita syntyy esimerkiksi
multauksen ja ruiskutusten yhteydessä.
Taudille otolliset
ympäristöolot
Maan märkyys (anaerobiset olosuhteet) ja
matala tai korkea maan lämpötila
edistävät piilevän saastunnan
aktivoitumista, jolloin siemenmukula
mätänee ja tauti puhkeaa.Myös varastossa kosteat anaerobiset
olosuhteet (puutteellinen tuuletetus)
edistävät taudin leviämistä. Taudille
suotuisissa olosuhteissa koko perunaerä
saattaa tuhoutua. Märkämätää
aiheuttaa tällöin myöskin toinen
tyvimädän lähisukuinen bakteeri, Pectobacterium
Carotovorum. Märkyys kasvukauden lopulla aiheuttaa
mukulan korkkihuokosten avautumisen,
jolloin bakteerit uivat huokosten
sisään piileväksi tartunnaksi.
Viljelytekninen torjunta
Terveen siemenperunan käyttö on tärkein
torjuntatoimenpide. Korkeintaan kahden vuoden pituinen
siemenkierto tilalla pitää taudin useimmiten
riittävästi kurissa. Terveen erän käsittely vain puhtailla
koneilla (pesu, desinfiointi) vähentää
tartuntariskiä. Siementuotannossa mahdollisimman pieni
avomaalla tuotettujen sukupolvien lukumäärä pitää
piilevän saastunnan määrää kurissa. Tyvimätäinen perunaerä tulisi kuivata
heti varastoon viennin jälkeen
riittävällä tuuletuksella.
Mädäntyvien mukuloiden kosteuden
poistamiseksi riskierää täytyy tuulettaa runsaasati koko varastoinnin
ajan.
Kemiallinen torjunta
- Kemiallisia torjuntamenetelmiä ei ole.
|