|
Perunan värikoodijärjestelmä
- Perunan värikoodauksen alkuperäinen
idea on syntynyt Kotimaisten kasvisten
piirissä. Syksyllä 1998 Kesko aloitti
ensimmäisenä laajassa mitassa
värikoodien käytön uudessa Star+
tuoteryhmässä.
- Värikoodauksen perusajatus on, että
kuluttajalle tarjotaan perunapakkauksen
värin muodossa tieto perunan
keittokäyttäytymisestä. Peruna
pakataan kolmeen väriin, jotka ovat
vihreä (kiinteämaltoinen
salaattiperuna), keltainen (sopivan
jauhoinen paistosperuna) ja punainen
(jauhoinen muusiperuna).
- Eri väristen perunoiden suositukset eri
käyttötarkoituksiin eivät tietenkään
ole rajoittavia, vaan sopii parhaiten
-tyyppisiä. Esimerkkinä vaikkapa
punaiset jauhoiset lajikkeet, jotka
eivät ehkä kiireiselle ihmiselle ole
parhaimpia mahdollisia keittoperunoita
rikkikiehumistaipumuksen vuoksi, mutta
jotka taidolla keitettynä tarjoavat
perunasta nautiskelevalle kaikkein
parhaan makuelämyksen.
- Keskon järjestelmä poikkeaa jossakin
määrin Kotimaisten kasvisten
alkuperäisestä ideasta. Lähinnä ero
on siinä, että lajikkeita ei
määritetä pysyvästi tietyn
väriseksi, vaan kunkin yksittäisen
erän keittokoe,
tukena tärkkelyspitoisuuden
mittaus, ratkaisee erän oikean
värin. Myöhemmin myöskin Kotimaiset
kasvikset on tarkentanut omaa
järjestelmäänsä tähän suuntaan.
- Syynä tähän joustavuuteen on
perunantuotanto-olojemme suuri
vaihtelevuus sekä maantieteellisesti
että ilmastollisesti. Lajikkeen
keittokäyttäytyminen voi olla eri
vuosina ja erilaisissa
kasvuympäristöissä tuotettuna hyvinkin
erilaista. Samalla ruokaperunaerien
tärkkelyspitoisuuden mittaus ja
keittokoe poistaa suuren aukon, mikä
meillä on perunan laatutuntemuksessa
keittolaadun osalta ollut.
Vihreä väri |
Keltainen
väri |
Punainen
väri |
Keitetty peruna on kiinteämaltoinen,
ei-jauhoinen. Peruna pysyy keitettäessä
täysin koossa. Keitettyä perunaa
voidaan paloa eri tavoin ilman, että
palat murenevat. Perunakeitoissa
perunanpalat pysyvät kiinteinä,
eivätkä hajoa keitinveteen
yksittäisiksi soluiksi. Vihreän
väristä perunaa voidaan kutsua
yleisnimeltään salaattiperunaksi. |
Keitetyn
perunan malto on sopivan
jauhoinen, paikoin hieman
rikkikeittyvä, hieman mureneva. Paloina
keitettäessä tai uunissa gratinoituna
palat murenevat hieman. Tällainen
sopivan jauhoinen peruna on
parhaimmillaan perunapaistoksissa joissa
se imee sopivasti maustelientä
itseensä. |
Keitetty
peruna on jauhoinen ja suhteellisen
herkästi rikkikiehuva. Mallon solut
irtoavat herkästi toisistaan
keitettäessä. Keitetty peruna voidaan
tällöin helposti survoa perunamuusiksi.
Suutuntuma on kuiva. Jauhoinen peruna on
tyypillisesti muusiperuna. |
|
|