Kotipuutarhurin perunaopas

Muut kasvitaudit

Perunalla on ohessa esitettyjen tärkeimpien kasvitautien lisäksi vielä suuri joukko muita, joista joitakin tarkeimpiä esitellään alla. Sivupalkista pääsee Perunantutkimuslaitoksen ylläpitämään tärkkinettiin, jossa on hyvät kuvaukset joistakin harvemmin esiintyvistä perunan taudeista.

 

Vaalea rengasmätä

Taudinaiheuttaja: Clavibacter michiganensis sub. sepedonicus -bakteeri

Rengasmätä luokitellaan vaaralliseksi kasvintuhoojaksi ja siitä tulee löydettäessä ilmoittaa viranomaisille torjuntatoimiin ryhtymiseksi. Sitä esiintyy nykyään siemenen laadun paranemisen ansiosta hyvin satunnaisesti, lähinnä ulkomailta tulleissa siemenerissä.

Rengasmätä alkaa  muutaman millin kuoren alla sijaitsevan johtosolukon mätänemisenä. Taudin voi todeta puristamalla epäilyttäviä johtosolukko-oireita osoittavaa halkaistua mukulaa reunoista, jolloin ainakin jostakin kohtaa johtosolukosta tulee pursuta ulos mädäntynyttä solumassaa. Perunan johtosolukko voi olla eri syistä värjäytynyt ilman että kyseessä on vaarallinen rengasmätä, mutta puristustestin tulos on silloin negatiivinen. (Lisätietoa: Paavo Perunasivu - rengasmätä)

 

Sydänmätä

Taudinaiheuttaja: Pythium spp. -sienet

Sydänmätää esiintyy märkinä kesinä satunnaisesti. Sieni on peltomaassa ja pääsee mukulan maltoon jostakin perunan pinnassa olevasta halkeamasta tai nostokolhuista. Perunan sisus muuttuu harmaaksi massaksi, joka erottuu selvällä tummalla rajalla terveestä solukosta. Myöhemmin mädäntynyt keskusta kuivuu kokoon ja perunan keskelle jää laaja tyhjä ontelo.

 

 

Verkkorupi

Taudinaiheuttaja: Streptomyces sp. -bakteerit.

Verkkorupibakteeri kuuluu samaan bakteerisukuun tavallisen perunaruven aiheuttajan kanssa, mutta tarkkaa lajia ei tunneta. Verkkorupi muodostaa  tyypillisesti suhteellisen säännöllistä matalahkoa halkeamaa perunan pintaan. Kuviointi muistuttaa kuivuudesta halkeillutta savikkoa. Joskus halkeamat voivat ulottua syvälle mukulaan pilaten täysin perunan laadun.

Verkkorupi vioittaa perunaa erityisesti märässä maassa, toisin kuin tavallinen perunarupi, jolle kuiva, ilmava maa on suotuisin, ja myös matalassa pH:ssa. Useimmat perunalajikkeet ovat onneksi verkkoruven kestäviä.

 

Känsärupi

Taudinaiheuttaja: Oospora pustulans -sieni

 

 

 

 

 

 

 

Taudit
 
Perunarutto
Perunarupi
Tyvimätä
Perunaseitti
Kuivamädät
Harmaahilse
Maltokaarivirus
Virustaudit
Muut kasvitaudit

Tuholaiset
 
Rikkakasvit
 

Tärkkinetti:
Kuorirokko
Harmaahome
Lehtipolte
Näivetystauti
Varsikuolio