Kotipuutarhurin perunaopas

Perunapuuro

Tässä perunapuuron valmistusta inkoolaiseen tapaan. Perunapuuro on uusmaalainen perinneruoka, jota syötiin aikoinaan ravitsevana aamuateriana ennen ulkotöihin lähtöä. Nykyään sitä syödään enemmänkin iltaruokana, kulinaarisena nautintona, koska se on edelleen aivan erinomaisen maukasta.

Ilmeisesti perunapuuro on ollut tunnettu muuallakin päin Suomea, sillä lapsuudessani Pohjanmaan Järviseudulla sitä valmistettiin  ihan samalla tavalla. Siellä puuroa keitettiin lauantain iltaruoaksi, ja samalla vaivalla saatiin vielä sunnuntaiaamun   makoisat aamupuurot.

Perunapuuro on melko tuhtia ruokaa, joka pitää nälän pitkään poissa. Ylensyönnin vaara, koska se on niin hyvää, on aina väijymässä.

Energialaskelma:

1 l perunoita     = 650 g = 494 Kcal
3 dl ruisjauhoja = 140 g = 398 Kcal
                                  yht. 892 Kcal

Riittää noin kuuteen ateriaan. Yksi annos, 892/6=149 Kcal täyttää noin 6.8 % päivittäisestä energiantarpeesta.

Kuva 1. Kuoritaan 1 litra perunoita. Lajikkeeksi jokin sopivan jauhoinen (keltainen väri) tai jauhoinen (punainen väri) lajike. Perunat voi pilkkoa pienehköiksi palasiksi, jolloin ne kiehuvat nopeammin kypsiksi.

 

Kuva 2. Perunat keitetään suolalla maustetussa 1.5 litran vesimäärässä kypsiksi. Keittoaika on 20-25 minuuttia.

 

Kuva 3. Keitinvesi otetaan talteen.

 

Kuva 4. Perunat survotaan muusiksi.

 

Kuva 5. Keitinvesi lisätään uudelleen perunamuusin joukkoon.

 

Kuva 6. Seosta vatkataan hetki, jotta kaikki peruna liukenee veteen.

 

Kuva 7. Seos kiehautetaan, jonka jälkeen siihen lisätään noin 3 desilitraa ohra- tai ruisjauhoja. Puuron tavoiteltu sakeus on tietenkin makuasia ja oikea vahvuus selkiytyy muutaman valmistuskerran jälkeen.

 

Kuva 8. Sen jälkeen puuroa kiehutetaan vähintään noin puolen tunnin ajan hyvin miedolla lämmöllä ja tarvittaessa ritilän päällä ja silloin tällöin sekoittaen. Liian kuumalla keitettäessä puurolla on tässä vaiheessa taipumusta tarttua kattilan pohjaan.

 

Kuva 9. Kypsä puuro on parhaimmillaan voinokareen ja kylmän maidon kanssa nautittuna. Ruisleipä kyytipoikana ei myöskään ole isommin haitaksi. Mutta tarina ei suinkaan pääty tähän...

 

 

Kuva 10. Kattilassa yön yli kylmenneen ja jäykistyneen perunapuuron voi seuraavana aamuna paistaa voissa makoisaksi aamupuuroksi.

 

Kuva 11. Molemmilta puolilta rapeakuoriseksi paistettu perunapuuro on eräiden mielestä vasta tässä muodossa parhaimmillaan.

 

Kuva 12. Nyt kyytipojaksi riittää kylmä maito. Eväs ei enää tästä paljoa parane.

 

Perunan
historiaa


Perunapuuron
valmistus