Kotipuutarhurin perunaopas

Muokkaus

  1. Peruna pitää syvästä muokkauksesta.
  2. Juolavehnä ja muut kestorikat saa samalla pois.
  3. Syksyllä tai keväällä - molemmat käy.

Perunamaan voi muokata joko syksyllä tai keväällä. Kevätmuokkausta puoltaa se, että maa on sen jälkeen suoraan istutuskunnossa, kun taas syksyllä muokatun maan saattaa joutua vielä kertaalleen kuohkeuttamaan keväällä ennen istutusta.

Syysmuokkauksen puolesta taas puhuu se, että varhaisperunan voi silloin istuttaa keväällä heti roudan hävittyä suoraan istutuskuoppiin ilman kevätmuokkausta. Maa on silloin vielä liian märkä, että sitä voisi muokata, mutta siihen voi hyvin kaivaa lapiolla istutuskuopat simenmukuloille. Tätä selkäystävällistä menettelmää voi tietysti käyttää  kaikelle muullekin perunalle.

On tietysti hyvä kysymys, miksi puutarhamaata pitäisi muokata ylipäätään, jos perunan voi kerran istuttaa suoraan lapiolla kaivettuihin istutuskuoppiin. Puutarhassahan ei ole kulkenut koskaan raskaita koneita, joten ammattiviljelijöiden ongelmaa, syvällä pohjamaan rajalla olevaa tiivistymää ei ole. Puutarhassa maa tiivistyy kuitenkin usein siksi, että sinne muodostuu pieniä tampattuja käytäviä, kun sieltä haetaan kesän ajan tuotteita ruokapöytään. Siksi maa on hyvä muokata kertaalleen ennen kuin siihen istuttaa perunaa. Maahan ehtii myös usein kasvaa syksyllä sadonkorjuun jälkeen talvehtivia rikkakasveja, jotka on hyvä saada maan muokkauksen yhteydessä pois.

Syysmuokkaus on paikallaan myös silloin, kun maan pinnalla on perunaa edeltävän kasvin jäljiltä runsaasti kasvijätettä, jonka haluaa sekoittaa maahan maatumaan. Jos taas aikoo istuttaa perunaa seuraavana vuonna samaan paikkaan ja peltoon on jäänyt runsaasti jääntöperunoita, maa kannattaa jättää syksyllä muokkaamatta, jolloin routa tappaa tehokkaammin lähelle maan pintaa jääneet perunat.

Talikko paras muokkausväline

Paras väline perunamaan muokkaukseen on tavallinen puutarhatalikko. Lapiokin käy, mutta sen jälki on karkeampaaa. Sopiva muokkaussyvyys on noin 20 senttiä, eli juuri lapio- tai talikonpiston syvyys. Syvä muokkaus on tärkeää perunalle, koska sen juuristo on melko heikko ja hyötyy kuohkeasta maasta. Lisäksi irtonaista maata on silloin riittävästi ison penkin muotoiluun. Suhteellisen isossa penkissä kosteus pysyy hyvin tallessa ja perunat pysyvät penkin uumenissa vihertymättä.

Isommat peruna-alat joutuu tietenkin muokkaamaan jollakin talikkoa tai lapiota nopeammalla muokkausvälineellä. Puutarhajyrsin on tähän tarkoitukseen sopiva väline, jos sen saa menemään riittävän syvään. Maaseudulla sijaitsevien palstojen kynnön ja äestyksen voi yrittää sälyttää tutulle maanviljelijälle.

Maanparannusaineet

Jos maahan lisätään kalkkia tai turvetta tai kompostia tai jotakin muuta maanparannusainetta, ne kannattaa levittää maan pintaan ennen muokkausta, jolloin ne sekoittuvat muokatessa sopivasti kasvukerrokseen. Myös lannoitteen voi toki levittää maan pinnalle ja muokata se sitten maahan. Jos maa on kuivuudenarka, syysmuokkaus on parempi vaihtoehto, jos taas haluaa saada maan mahdolllisimman nopeasti kuivaksi ja istutuskuntoon, muokkaus kannattaa tehdä keväällä.

Siemenperuna
Idätys
Muokkaus
Lannoitus
Istutus
Rikkakasvit
Multaus
Kastelu
Ruton torjunta
Nosto
Varastointi