Kotipuutarhurin perunaopas

Rikkakasvien torjunta

  1. Tuuhea perunakasvusto tukahduttaa rikat tehokkaasti.
  2. Kestorikkakasvit poistetaan muokkauksen yhteydessä.
  3. Siemenrikkakasvit estetään penkin pinnan haravoinnilla ja multauksella.

Peruna on erinomainen rikkakasvien torjuja, koska se peittää hyvään kasvuun lähdettyään vaot nopeasti ja rajoittaa siten varjostamalla tehokkaasti rikkojen kasvua. Tämä ei kuitenkaan yleensä päde monivuotisiin nk. kestorikkakasveihin, joiden juurakoissa on voimaa puskea versot tuuheankin perunanvarsiston läpi.

 Vaikeimpia kestorikkakasveja ovat juolavehnä, valvatti, ohdake ja pähkämö ja Etelä-Suomen puutarhoissa vuohenputki. Palstaviljelyssä ainoa pätevä kestorikkakasvien torjuntatapa on poistaa niiden maanalaiset osat maata muokattaessa.

Integroitua torjuntaa

Joka kesä uudelleen siemenestä kasvavien siemenrikkakasvien torjuntaan on useita lääkkeitä. Onnistunut rikkaruohojen torjunta onkin parhaimmillaan usean yksittäisen viljelytoimen yhteistulosta. Nopeasti pintaan tulevien ja tuuheakasvuisten perunalajikkeiden käyttö on yksi tapa vähentää rikkaruoho-ongelmaa. Myös idätetyn siemenen käyttö, jolloin peruna tulee nopeasti pintaan ja varsisto kasvaa joutuisasti peittäväksi, lyhentää rikkojen kasvulle suotuisaa aikaa.

Perunan istuttaminen suhteellisen myöhään lämmenneeseen maahan nopeuttaa alkukehitystä ja lyhentää rikkojen elinkaarta. Myöhäistetyn perunan istutuksen ansiosta ensimmäinen sukupolvi rikkataimia saadaan eliminoitua jo maan muokkauksessa. Myöhäinen istutus voi kuitenkin lyhentää ratkaisevasti perunan kasvuaikaa, jolloin satoa ei ehdi muodostua riittävästi siihen mennessä kun rutto vie varret ja kasvu pysähtyy.

Mekaaninen rikkojen torjunta

Rikkaruohojen varsinainen mekaaninen torjunta (yläkuva) kannattaa aloittaa jo viimeistään viikon kuluttua perunan istutuksesta, jolloin kertarikkakasvien sirkkataimia ei ole vielä edes näkyvissä. Jo sirkkalehtivaiheen saavuttaneet rikat ovat juurtuneet niin lujasti maaha, että ne eivät irtoa kunnolla, vaan jatkavat kasvuaan haravoinnin jälkeen (alakuva). Hyvä työväline tässäkin vaiheessa on rautaharava, jolla penkin pinta haravoidaan kevyesti kauttaaltaan.

Haravointi kannattaa uusia rutiininomaisesti vähintään viikon välein. Sateen jälkeen uusia rikkoja itää nopeasti ja haravointi tulisi uusia jo viimeistään kolmen päivän päästä sateesta.

Perunan pintaan tulon jälkeen rikkojen torjumiseksi riittää pari multausta, joilla peitetään haravoinneilta karkuun päässeitä rikkoja ja muotoillaan perunapenkki lopulliseen kuosiinsa.

 

Siemenperuna
Idätys
Muokkaus
Lannoitus
Istutus
Rikkakasvit
Multaus
Kastelu
Ruton torjunta
Nosto
Varastointi

Kemiallinen
rikkakasvien
torjunta