Kotipuutarhurin perunaopas |
||||
Nosto
Varhaisperunan nostoon nopeastiVarhaisperunan nostoon pääsee heti kun peruna on kasvanut niin paljon kokoa, että siitä on kattilaan pantavaksi. Itse aloitan, kun yhden kasvin sato on noin 150 g. Nopeakasvuiset aikaiset lajikkeet tuottavat sen kokoista satoa jo noin 60 päivässä istutuksesta, vaikka peruna olisi istutettu kylmäänkin maahan heti roudan hävittyä. Myöhään, vasta kesäkuussa lämpimään maahan istutettu peruna saavuttaa syöntikoon paljon nopeammin, jo alle 50 vuorokaudessa.
Kesäperuna
|
![]() ![]() |
Kuoren vahvistaminen
Lopullisen perunan noston kanssa kannattaa odottaa niin pitkään,
että perunaan on ehtinyt muodostua hyvä kuori. Ohutkuorinen tai
nostossa kuoriutunut peruna menettää varastossa nopeasti kosteutta
ja nahistuu. Varsiston poisto nopeuttaa kuoren muodostumista.
Nosto hellävaraisesti
Peruna tulisi nostaa maasta mahdollisimman hellävaraisesti. Vaikka
oma puutarhaperuna nostetaankin yleensä käsivaraisesti, eikä
perunannostokoneen mullanerotuslaitteisto pääse siksi aiheuttamaan
kaupan perunalle tyypillisiä pikkukolhuja, muistettakoon, että
tavallinen perunakuokka ja talikkokin voivat tehdä perunoissa pahaa
jälkeä.
Perunanjätteet pois pellolta
Vielä varsinaisessa nostovaiheessakin on pidettävä perunan taudit
mielessä. Varren tyngät ja niihin kiinnittyneet juuret ja maavarret
kannattaa kärrätä tarkoin pois pellolta (ks. oheinen kuva). Se
torjuu tehokkaasti perunaseittiä,
ruton ohella pahinta perunan tautia. Perunaseitti jää nimittäin
maahan seuraavien vuosien vaivaksi pelkästään perunan maanalaisiin
osiin muodostuneena seittirupena tai niitä viottaneena
sienirihmastona. Kun ne vie pellolta pois, perunaa voi viljellä
samalla paikalla ilman tautiriskiä paljon nopeammin.
Sadon kuivaaminen
Varastoitava peruna tulisi aina kuivata ennen varastoon panoa.
Kätevimmin se käy jättämällä perunat kuokkimisen jälkeen joksikin
aikaa pellon pinnalle ennen kuin ne kerätään säilytysastiaan. Perunan
pinta kuivahtaa varastointikuntoon aurinkoisena syyspäivänä alta
aikayksikön. Jos perunat varastoidaan ainakin aluksi harvoissa,
ilmavissa varastolaatikoissa, niiden kuivaminen jatkuu aivan
itsestään varastossa. On kuitenkin muistettava, että tällä tavalla
varastoitava peruna myös nahistuu nopeasti, kun kuiva varastoilma
imee siitä koko ajan kosteutta. Kunnon maakellarissa näin ei käy
ihan samassa määrin.