Challenger
Jalostaja: HZPC,
Hollanti.
Edustus Suomessa:
HZPC Kantaperuna.
Lajiketiedot:
Risteytys Aziza x Victoria
Ominaisuudet: Melko myöhäinen lajike.Tärkkelyspitoisuus noin 15,4
% (Van Gogh -0,5 %-yksikköä). Rutonkestävyys heikko, ruvenkestävyys
hyvä. Mukula soikea, helppo kuoria. Kirkaskuorinen, näyttävä pestynä.
Runsasmukulainen.
Käyttö:
Jauhoinen lajike. Värikoodi
keltainen/punainen
Erityistä viljelystä:
Vaatii hyvän idätyksen ja aikaisen istutuksen, jotta satoa ehtii
muodostua riittävästi ennen kuin rutto vie varsiston. Harva istutus,
jotta kaikki mukulat kasvavat riittävän kookkaiksi.
Saatavuus:
Maatalous- ja puutarha-alan myymälöissä.
Lisätietoa:
HZPC Kantaperunan Challengerin
lajikeseloste
HZPC:n
Challengerin lajikeseloste
The European Cultivated Potato Database
Challengerin perunaerien jauhoisuus (värikoodi) Potwellin
keittokokeissa vuosina 2009-2019.
Testatut erät (126 kpl) on jaoteltu niiden tärkkelyspitoisuuden
perusteella luokkiin puolen prosentin välein (x-akseli). Pylväiden
alla olevat luvut kertovat kuhunkin tärkkelysluokkaan menneiden
erien lukumäärän. Pylvään värit edustavat jauhoisuutta ja y-akselilta
voi lukea kunkin jauhoisuustyypin erien prosenttiosuuden kaikista
kyseisen luokan eristä. Värikoodien selitykset: sininen = vetinen
erä; vihreä = kiinteämaltoinen erä; keltainen = sopivan jauhoinen
erä; punainen=jauhoinen erä; tummanpunainen = hajoava erä.
Challengerin keittolaatukuviosta voi lukea seuraavanlaisia
asioita:
Challenger meni useimmiten (57 % eristä) melko jauhoisen
perunan luokkaan (keltainen väri). Jauhoinen
(punainen tai tummanpunainen väri) Challenger oli 28 %
todennäköisyydellä. Kiinteämaltoisten erien (vihreä tai sininen väri)
osuus oli melko pieni (15 %). Keskitärkkelyksen (15,4 %) lähellä
olevista eristä yli 60 % meni keltaiseen väriin.
Tärtkkelyspitoisuuksilla 13,1-16,5 % Challenger meni
todennäköisimmin keltaiseen väriin, yli 16,5 %
tärkkelyspitoisuuksilla punaiseen. Haitallisessa määrin vetisyyttä
oli vain muutamassa erässä (3/126), samoin merkittävää
rikkikiehumista (5/126). |