Kotipuutarhurin perunaopas |
||
RosamundaJalostaja: Svalöfin kasvinjalostuslaitos, Ruotsi. Edustus Suomessa: SPK huolehtii lajikkeen ylläpidosta ja perussiemenen tuotannosta.. Lajiketiedot: Risteytys (Robusta x Dr McIntosh) x Gineke. Lajikeluetteloon Suomessa v. 1986. Ominaisuudet: Rutonkestävyys melko heikko. Melko myöhäinen lajike. Tärkkelyspitoisuus noin 16,5 % (Van Gogh +0,5 %). Punakuorinen, isomukulainen. Käyttö: Sopii erityisen hyvin uuniperunaksi. Jauhoinen lajike. Värikoodi keltainen/punainen. Erityistä viljelystä: Vaatii hyvän idätyksen ja aikaisen istutuksen, jotta satoa ehtisi muodostua ennen kuin rutto tuhoaa varsiston. Melko tiheä istutus (40-50 mm:n siemenkolla noin 30 cm) mukulakoon säätelemiseksi. Istutus syvään, jotta isot muulat eivät kasva ulos penkistä ja viherry. Saatavuus: Puutarhamyymälät ja maatalouskaupat. Lisätietoa: Rosamundan perunaerien jauhoisuus (värikoodi) Potwellin keittokokeissa vuosina 2002-2019.
Testatut erät (187 kpl) on jaoteltu niiden tärkkelyspitoisuuden perusteella luokkiin puolen prosentin välein (x-akseli). Pylväiden alla olevat luvut kertovat kuhunkin tärkkelysluokkaan menneiden erien lukumäärän. Pylvään värit edustavat jauhoisuutta ja y-akselilta voi lukea kunkin jauhoisuustyypin erien prosenttiosuuden kaikista kyseisen luokan eristä. Värikoodien selitykset: sininen = vetinen erä; vihreä = kiinteämaltoinen erä; keltainen = sopivan jauhoinen erä; punainen=jauhoinen erä; tummanpunainen = hajoava erä. Rosamundan keittolaatukuviosta voi lukea seuraavanlaisia asioita: Rosamunda meni suunnilleen puoliksi jauhoisten ja sopivan jauhoisten luokkiin: punaiseen tai tummanpunaiseen väriin 48 % eristä ja keltaiseen 44 %. Loput 8 % eristä olivat kiinteämaltoisia (vihreä väri). Myös keskitärkkelystä 16,5 % lähellä olevat erät menivät suunnilleen puoliksi sopivan jauhoisiin ja jauhoisiin. Kun tärkkelyspitoisuus nousi hyvin korkeaksi, yli 17,5 %:iin, jauhoisten erien osuus nousi 90 prosentin tasolle. Silloin myös haitallisessa määrin keitettäessä hajoavien (tummanpunainen) erien osuus nousi 20-30 prosenttiin.
|
Pienpakkauksissa: |